Protetikk

Erstatt eller restaurer tapte og skadde tenner med keramiske kroner, broer eller proteser. Vi velger den beste og mest vevsbesparende løsningen.

Protetikk brukes for å erstatte tenner eller deler av tenner som mangler. Tanntap kan gi problemer både funksjonelt og estetisk, men det finnes i dag gode alternativer for å løse problemet:

Inlay og onlay

Et alternativ til store fyllinger. Kan være laget av tannfarget, keramisk materiale eller gull.

Dette er i mange tilfeller et bedre alternativ enn en fylling, da det er en mer holdbar og presis restaurering. Et inlay erstatter en tapt tann, mens et onlay gjenoppretter en tanns opprinnelige form.

Kroner

En krone er et skall som erstatter hele emaljen på tannen. Kroner blir brukt i tilfeller hvor en tann er frakturert, ved emaljedefekt, store kariesangrep eller andre skader. Kronen gir tannen et naturlig utseende.

Broer

Hvis en tann er skadet og går tapt er det viktig å erstatte den så snart som mulig. Dette for å forhindre at tennene som er igjen begynner å vandre ut av posisjon og muligens forårsaker kjeveproblemer. En bro kan erstatte en eller flere manglende tenner. Nabotennene til tannluken blir brukt som pilarer.

Protese

Proteser er avtagbare, kunstige tenner laget av akryl (plast) eller en kombinasjon av akryl og metall. Disse er laget for at pasienter som lider av tanntap på grunn av tannkjøttsykdom, tannråte eller traumatisk skade ikke trenger å gå tannløse.

Bortsett fra den åpenbare, funksjonelle årsaken til å bruke protese, er det også nødvendig for at de resterende tennene ikke skal flytte på seg og gi endret ansiktsfasong. Protesen blir skreddersydd ved bruk av skanning eller avtrykk av tannkjøttet ditt.

Implantat- protetikk

Et alternativ til bro og protese kan være tannimplantat, som brukes til å erstatte en manglende rot. Denne har en rot av titan, med en kunstig tann festet til implantatet. Les mer om implantatbehandling.