Periodonti
(Kronisk tannkjøttbetennelse)

Våre tannpleiere samarbeider med spesialister for å kunne gi deg som lider av tannkjøttsykdom best mulig behandling og oppfølging.

Det typiske tegnet på tidlige stadier av tannkjøttbetennelse (gingivitt og periodontitt) er blødende tannkjøtt, betennelse og dårlig ånde. Ved de siste stadiene vil tenner løsne og kanskje falle ut.
Husk å bestille time hos oss så fort du ser de første tegnene – det er ikke uvanlig å for eksempel undervurdere små tannkjøttblødninger.

Diagnose

Den første fasen, gingivitt, oppstår når bakterier og belegg ikke fjernes fra tannkjøttskanten. Rødt, hovent og blødende tannkjøtt er klare tegn på denne infeksjonen.

Gingivitt påvirker flertallet av mennesker, og avansert periodontitt anslås å ramme 5-15 prosent av voksne. Diagnostisering av disse vanlige sykdommene er viktig. Vi sjekker derfor alltid dette som en del av vår rutinemessige kontroll.

Hygienefase

Når en gingivitt eller periodontitt er diagnostisert, må vi stoppe sykdomsprogresjonen ved å kontrollere plakknivået og utrydde infeksjoner. Grundig hygieneinstruksjon blir gitt for at pasienten skal være egnet til å opprettholde tilstrekkelig kontroll av bakteriell plakk. Dette er avgjørende for helbredelse og et sunt tannkjøtt.

Gingivitt er heldigvis enkelt å hanskes med gjennom daglig børsting og tanntrådbruk kombinert med profesjonell rengjøring hos oss.

Oppfølgings-behandling

Dersom gingivitt går ubehandlet kan det utvikle seg til å bli periodontitt, som er hakket mer alvorlig. Dette påvirker nemlig ikke bare tannkjøttet, men også benet. Det kan føre til at tennene til slutt vil løsne. I så fall må de kanskje behandles kirurgisk eller fjernes.

Men selv avanserte tilfeller av denne sykdommen trenger ikke å gå til det punktet. I dag finnes det nemlig et bredt spekter av effektive behandlingsmetoder.

Ikke-kirurgisk behandling

Det første skrittet i behandling av periodontitt er ikke-kirurgisk behandling – kalt scaling og rotplanering. Denne prosessen fjerner plakk og tannsten fra kroner og rotflater. Innen noen få uker vil vi evaluere din tannkjøttstatus og avgjøre om ytterligere behandling er nødvendig.

Kirurgisk behandling

Ikke-kirurgisk behandling har sine begrensninger. Dersom vi ikke oppnår tilstrekkelig resultat, kan det bli behov for operasjon.