Protetikk

Protetikk brukes for å erstatte tenner eller deler av tenner som mangler. Tanntap kan gi problemer både funksjonelt og estetisk, dessuten har kjevebenet en tendens til å resorbere ved mangel på stimulering. Det er ikke nødvendig å leve med manglende eller ødelagte tenner. I dag finnes det mange gode alternativer:
FILLINGS, INLAYS AND ONLAYS

Inlay og onlay

Inlay og onlay er et alternativ til store fyllinger og kan være laget av tannfarget keramisk materiale eller gull.

Dette er i mange tilfeller et bedre alternativ enn en fylling, da det er en mer holdbar og presis restaurering. Et inlay fyller en kavitet mens et onlay erstatter manglende deler av tannen og gjenoppretter dens opprinnelige form.

Kroner

En krone er et skall som erstatter hele emaljen på tannen.Kroner blir brukt i tilfeller hvor en tann er frakturert, emaljedefekt, store karies angrep og skader. Dette vil gi tannen et naturlig utseende.

En rekke materialer blir brukt: Glasskeramer, zirkonia, gull, porselen og disse i kombinasjon.

FILLINGS, INLAYS AND ONLAYS
FILLINGS, INLAYS AND ONLAYS

Broer

Hvis en tann er skadet og går tapt er det viktig å erstatte den så snart som mulig.
Dette for å forhindre at tennene som er igjen, begynner å vandre ut av posisjon og
muligens forårsaker kjeveproblemer.

En bro kan erstatte en eller flere manglende tenner. Nabotennene til tannluken blir brukt som pilarer. I likhet med kroner blir broer fremstilt i ulike materialer: zirkonia, metallkeram, gull og porselen.

Protese

Proteser er avtagbare kunstige tenner laget av akryl (plast) eller en kombinasjon av akryl og metall. Proteser er lages slik at pasienter som lider av tanntap på grunn av periodontal sykdom (tannkjøttsykdom), tannråte eller traumatisk skade ikke trenger å gå tannløse.

Bortsett fra den åpenbare grunnen til å spise, er det nødvendig med protese, slik at de resterende tennene ikke flytter seg, og for å opprettholde ansiktsfasong. Proteser blir skreddersydd ved bruk av intraoral skanning eller silicon avtrykk av tannkjøttet ditt. Det finnes vanligvis to typer proteser: hel proteser og partielle proteser.

FILLINGS, INLAYS AND ONLAYS
FILLINGS, INLAYS AND ONLAYS

Implantat Protetikk

Et alternativ til broer og partiell eller hel protese, kan være tannimplantater som brukes til å erstatte en manglende rot med en kunstig rot av titan og en kunstig erstatning tann som er festet til implantatet. Les mer om implantat behandling.

Info

FOREBYGGING ER NØKKELORDET

Opprettholde et sunt smil starter med forebygging og regelmessig tannkontroll. Det er viktig med regelmessige kontroller, for å sikre at tennene og tannkjøttet er friskt og sundt.