Periodonti

Vår dyktige tannpleier Emanuela Todorova samarbeider med spesialister i periodontologi for å kunne gi best mulig behandling for tannkjøttsykdommer. Det typiske tegnet på tidlige stadier av gingivitt og periodontitt er blødende tannkjøtt samt betennelser og dårlig ånde. Ved de siste stadiene vil tenne løsne og det kan ende i at de faller ut. Det er ikke uvanlig å undervurdere små tannkjøttsblødninger. Bestill time hos tannlegen så fort du ser de første tegnene.
FILLINGS, INLAYS AND ONLAYS

Diagnose

Den første fasen, gingivitt, oppstår når bakterier og belegg ikke fjernes fra tannkjøttskanten. Rødt, hovent og blødende tannkjøtt er klare tegn på denne infeksjonen. Gingivitt påvirker flertallet av mennesker, og avansert periodontitt anslås å ramme 5-15% av voksne. Diagnostisering av disse vanlige sykdommene er viktig. Det er derfor våre pasienter gjennomgår en periodontal vurdering som en del av rutinemessig kontroll.

Hygiene fase

Når en gingivitt eller periodontitt er diagnostisert, må vi stoppe sykdomsprogresjonen ved å kontrollere plakk nivået og utrydde aktive orale infeksjoner. Grundig hygiene instruksjon blir gitt for at pasienten skal være egnet til å opprettholde tilstrekkelig kontroll av bakteriell plakk, som er avgjørende for helbredelse og for å opprettholde et sunt tannkjøtt. Gingivitt er lett reversibel med daglig børsting og tanntrådbruk – og profesjonell rengjøring på tannlegenes kontor.

FILLINGS, INLAYS AND ONLAYS
FILLINGS, INLAYS AND ONLAYS

Oppfølgingsbehandling

Hvis ubehandlet, kan gingivitt utvikle seg til en mer alvorlig tilstand som kalles periodontitt. Toksiner fra bakteriellt plakk påvirker ikke bare tannkjøttsvev, men også benet, som kan føre til at tennene dine vil løsne til slutt. I så fall må de kanskje behandles kirurgisk eller fjernes. Men selv avanserte tilfeller av periodontal sykdom trenger ikke å gå videre til dette punktet. I dag finnes det et bredt spekter av effektive behandlingsmetoder.

Ikke kirurgisk behandling

Ditt første skritt til behandling av periodontitt er ikke-kirurgisk behandling kalt scaling og rot planering. Denne prosessen fjerner plakk og tannsten fra krone og rot flatene. Etter dette vil tannkjøttet legge seg på normalt nivå ovenpå benet igjen. Innen noen få uker vil vi evaluere din tannkjøttstatus og avgjøre om ytterligere behandling er nødvendig.

Kirurgisk behandling

Ikke-kirurgisk periodontal behandling har sine begrensninger. Når en ikke oppnår tilstrekkelig resultat, kan det bli behov for oprasjon rundt tennene.

Info

FOREBYGGING ER NØKKELORDET

Opprettholde et sunt smil starter med forebygging og regelmessig tannkontroll. Det er viktig med regelmessige kontroller, for å sikre at tennene og tannkjøttet er friskt og sundt.