Ring oss på 51 42 16 94

Velkommen til våre nye lokaler
Du finner oss i Kjøpmannsbrotet 5 på Klepp
Vi benytter kun det siste innen tannlegeutstyr
Hos oss vil du trives

Skrevet av: , publisert 25.11.2011

Kroner

Om en stor del av din egen tannkrone er borte, er ofte det beste alternativet en krone. En av de mest utprøvde og sterkeste kronene er en metallkjeramisk  krone. Alternativene er en fullkjeramisk krone eller en gullkrone.

Fullkjeramisk krone

En fullkjeramisk krone får sin styrke takket være en hard indre kjerne. 

Utseende blir ofte mer naturlig med en fullkjeramisk krone. Det kommer av at lyset reflekteres bedre gjennom en krone uten metall. Disse kronene er derfor ofte et godt alternativ på fortennene som ikke får så mye belastning.

Metallkjeramisk krone

En metallkjeramisk krone er dekket med porselen for å skjule metallet i kronens indre del. Metallet gjør kronen sterk, hvis skaden på tannen og roten er stor, kan man lage kronene svært tynn og jevn i overgangen mot roten. Disse kronene er ofte det beste alternativet for tenner som får stor belastning.

Gullkrone

Fordelen med en gullkrone er at den er lett å lage tynn, meget sterk og holdbar. Et alternativ er å dekke gullet med porselen. I tilfeller med liten plass til materiale vil det være en fordel med gullkrone. Noen ganger kan man gjøre et kompromiss og bare dekke deler av kroene med porselen.

 

Å få en krone gjøres vanligvis i løpet av to tannlegebesøk. Ved første besøk blir tannen gjort klar ved å fjerne karies og eventuelt gamle fyllinger hvis tannen er svært nedbrutt blir den i noen tilfelle bygget opp før klargjøringen. Vi tar så et avtrykk av tannraden. Tannen får så en provisorisk krone som blir værende til neste besøk. Ved andre besøk fjernes den provisoriske kronen passformen til den permanente kronen blir kontrollert. Så blir kronen sementert med en spesiell sement. Eventuelle små justeringer blir gjort før kronen blir polert.