Ring oss på 51 42 16 94

Velkommen til våre nye lokaler
Du finner oss i Kjøpmannsbrotet 5 på Klepp
Vi benytter kun det siste innen tannlegeutstyr
Hos oss vil du trives

Skrevet av: , publisert 25.11.2011

Komposittfylling

Hvis man får et hull i en tann, må det i de aller fleste tilfeller repareres om man vil beholde tannen lenge.  Med tannfarget kompositt går det ofte å reparere en tann på et besøk. En fordel med kompositt er at det limes fast til tannen, dette gjør at det får en tettere kontakt til tannen og kan bidra til at tannen forsterkes, risikoen for sprekkdannelser i tannen reduseres da på lang sikt. Amalgam som lenge var det vanligste fyllingsmaterialet hadde ikke denne funksjonen hvor det kunne limes fast til tannen, dette vil dermed øke faren for sprekkdannelser på lang sikt.

En kompositt fylling kryper når den stivner, noe som ikke spiller stor rolle når hullet er lite. Når hullet er stort derimot må tannlegen bruke større mengder kompositt og da blir også krympingen større. Dette kan medføre at limfugen blir svakere.

Det er ganske vanlig at tannen kan være øm å tygge på i noen uker etter behandlingen , i vanskeligere tilfeller kan det vare i flere måneder. Det kommer sannsynligvis av komposittets krymping som kan skaper spenningssoner i tannen. I de aller fleste tilfeller er dette helt ufarlig men kan virke svært irriterende.